Blinken podsetio Kurtija na preuzete obaveze: Vratite zamah dijalogu, ispunite obaveze Kosova

„Nerešena priroda odnosa Kosova i Srbije ostaje glavna prepreka punopravnom članstvu i integraciji Kosova u evropske i evroatlantske institucije, cilj koji Sjedinjene Države dele sa vama. Verujemo da dijalog uz posredovanje EU ostaje najbolji forum za pregovore o normalizaciji između Beograda i Prištine i u tom cilju blisko sarađujemo sa našim partnerima iz EU“, poruka je koja je kosovskom premijeru stigla iz SAD-a.

Aljbin Kurti je sinoć objavio pismo koje mu je početkom nedelje uputio državni sekretar Entoni Blinken uz komentar da pozdravlja pismo, pre svega Blinkenovu podršku „prioritetima za radna mesta i pravdu“, ponovivši zapravo svoj moto i tokom kampanje i rada vlade.

„Kosovo je zahvalno za posvećenost SAD u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije kroz pravno obavezujući sporazum u čijem je središtu obostrano priznanje“, završio je Kurti svoju izjavu.

Šta je napisao Blinken?

„Sjedinjene Države očekuju vaše lično vođstvo u vraćanju zamaha u proces dijaloga tako što ćete poštovati preuzete obaveze vaše zemlje, negovanje transparentnosti, izbegavanje radnji ili retorike koji mogu povećati tenzije i uključivanje u pregovore sa potrebnim fokusom, kreativnošću i hitnošću. Podstičem vašu pažnju na postizanje sporazuma o električnoj energiji na severu Kosova i na unapređenje zajedničkih ciljeva o nestalim osobama. Ova pitanja su u interesu Kosova da se reše i daju sebi kratkoročna kompromisna rešenja koja mogu da posluže kao osnova za dalji napredak ka sveobuhvatnoj normalizaciji. Potvrđivanje sudskih odluka – posebno onih koje se odnose na prava manjina – imalo bi sličan pozitivan efekat i u skladu je sa vašim prioritetima prioriteta na jačanju vladavine prava“.

Foto Twiter

„Molimo vas da blisko sarađujete sa ambasadorom Huvenijerom i specijalnim predstavnikom SAD-a za zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, obojica su u potpunosti ovlašćeni da se ovim pitanjima pozabave sa vama. Obojica su spremna da sa vama i vašim timom razgovaraju o pojedinostima. Spremni smo da pomognemo Kosovu da postigne zajedničke ciljeve“.

Ovo su izgleda ključne poruke koje se u prekookeanskom diplomatskom pismu nalaze na kraju njegovog sadržaja.

A započelo je pohvalom SAD Kosovu zbog „zajedničkih demokratskih vrednosti“, nedavnim privremenim prihvatom Avganistanaca, učešćem KBS u misiji u Kuvajtu zarad globalne bezbednosti i pre svega američkom podrškom „suverenom i nezavisnom Kosovu“.

„Kao prijatelj i partner Kosova, Sjedinjene Države se raduju saradnji sa vama na realizaciji pune agende predsednika Bajdena koju je postavio za naše odnose, uključujući jačanje vladavine prava, zaštitu prava manjina, podsticanje ekonomskog rasta i obezbeđivanje dugog – zakasnelog sporazuma o normalizaciji između Kosova i Srbije, a usredsređen na međusobno priznavanje“, zaključio je Blinken.

Pismo pred Eskobarovu posetu, a neposredno nakon Huvenijerovog dolaska u Prištinu

Kurti je pismo objavio u danu kada su iz Prištine preko medija inače poslate poruke pojedinih eksperata i političara o pritisku na Kosovo iz EU i „pristrasnom odnosu“ šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja, da kosovska vlada dozvoli državljanima Srbije da u nedelju glasaju na referendumu za ustavne promene. Kurti isistira na tome da jedini način kako se to može učiniti jeste putem pošte ili u kancelariji za vezu Srbije u Prištini, što je Beograd odbacio.

Pismo stiže i neposredno nakon što je novi američki ambasador preuzeo svoju dužnost u Prištini, ali i pred najavljen dolazak Gabrijela Eskobara i to sa Lajčakom u region.

Izvor :
Kossev