Bivši premijer Slovenije traži parlamentarnu istragu o aferi Berišaj

Bivši premijer Slovenije Janez Janša objavio je na Tviteru nekoliko novinskih izveštaja o velikoj finansijskoj aferi u koju je umešan i ambasador Kosova u Hrvatskoj Martin Berišaj i ponovo pozvao na pokretanje parlamentarne istrage u Sloveniji. 

Janša je podsetio da se od maja čeka na tri potpisa koja je, kako kaže, tamošnja vladajuća koalicija obećala za formiranje istražne komisije u vezi sa aferom u koju je uključen i aktuelni premijer Slovenije Robert Golob.

„Po svemu sudeći, svi parlamenti na Balkanu će pre formirati istražne komisije o sumnji na korupciju u vezi sa GEN-I nego slovenačka Narodna skupština. Od maja uzalud čekamo 3 obećana potpisa koalicije
NovaSlovenija“, naveo je on u svojoj objavi.

Podsetimo, Berišaj se sumnjiči u delu javnosti za pranje novca i manipulaciju cenom struje prilikom njene prodaje KEK-u u periodu kada se Kosovo suočavalo sa energetskom krizom. Prema navodima medija iz Albanije, Berišaj je preko slovenačke kompanije GEN-I u kojoj je konsultant, uspeo je da otkupi struju proizvedenu na Kosovu za 105 evra po megavatu, dok je u istom periodu prodavao KEK-u struju duplo skuplje, 255 evra po megavatu.

Jedan slovenački medij je nedavno objavio poduže istraživanje, koje ispituje veze ambasadora Berišaja sa slovenačkom kompanijom GEN-I. Sumnja se da je preko Berišaja i njegove firme MB Konsalting finansirana izborna kampanja Aljbina Kurtija novcem slovenačke kompanije dok ju je vodio aktuelni slovenački premijer Robert Golob. GEN-I ima podružnice u Beogradu, Sarajevu i Tirani.

Izvor :
Kim