Site icon Medija centar

Bisljimi o ZSO: Pet kriterijuma za statut Asocijacije

Zamenik kosovskog premijera i glavni pregovarač u dijalogu sa Srbijom Besnik Bisljimi rekao je da je u Briselu postignuta potpuna saglasnost da će postojati pet kriterijuma kroz koje će se videti da li je nacrt koji je predložio menadžment tim za formiranje ZSO prihvatljiv kao osnova za diskusiju.

Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi obavestio je Komisiju za spoljne poslove i dijasporu o procesu dijaloga i objasnio svih pet kriterijuma za formiranje ZSO.

“1. Da li ovaj nacrt zahteva ili predlaže i predviđa novi nivo upravljanja, ako to predviđa onda se ne smatra prihvatljivim za dodatne rasprave, 2. Da li podrazumeva kolektivna prava, ako to predviđa poprima epitet neprihvatljivog nacrta, 3. U kojoj meri je u skladu sa sporazumima dogovorenim 2013. i 2015. godine, 4. U kojoj meri je u skladu sa odlukom Ustavnog suda iz 2015. godine, 5. U kojoj meri je u skladu sa pismom Mogerini upućenom Vladi Kosova gde pokazuje koja ovlašćenja Udruženje može, a koje ne mora da ima“, rekao je Bisljimi.

Bisljimi je istakao i da je „zabrinut da bi Srbija mogla da destabilizuje situaciju na severu“.

Exit mobile version