Bela kuća: Poziv Beogradu da povuče vojsku, a Prištini da povuče policiju

Džonatan Fajner, glavni zamenik savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost, pozvao je Beograd da povuče oružane snage koje su raspoređene u blizini administrativne linije i da spusti nivo borbene gotovosti. Takođe, pozvao je Prištinu da omogući novoizabranim predsednicima opština da obavljaju svoje dužnosti sa alternativnih lokacija i da povuče policijske snage iz opštinskih zgrada, prenosi RTS.

Džonatan Fajner je razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, objavljeno je na sajtu Bele kuće.

Fajner je izrazio zabrinutost zbog tenzija na severu Kosova i pozvao obe strane da preduzmu korake u cilju deeskalacije situacije.

U razgovoru sa Vučićem, pozvao je Beograd da povuče oružane snage koje su raspoređene u blizini administrativne linije prema Kosovu, i da spusti nivo borbene gotovosti.

Takođe, pozvao je Beograd da apeluje na građane koji protestuju na severu Kosova da demonstracije ostanu mirne.

U razgovoru sa Kurtijem, pozvao je Prištinu da omogući novoizabranim predsednicima opština da obavljaju svoje dužnosti sa alternativnih lokacija i da povuče policijske snage iz opštinskih zgrada.

Pozdravio je spremnost Kurtija da, kako je saopšteno, radi na stvaranju uslova za nove izbore.

Fajner je ponovio da SAD očekuju od obe strane da se ponovo angažuju u dijalogu uz podršku EU i da u potpunosti sprovedu sporazum o normalizaciji koji je postignut u Briselu i u Ohridu.

Izvor :
RTS