Asocijacija kosovskih opština traži ukidanje policijskog časa

Iako se od subote na Kosovu primenjuju blaže mere u borbi protiv kovida-19, iz Asocijacije kosovskih opština (AKO) poručuju da bi policijski čas trebalo ukinuti.

Direktor AKO-a Sazan Ibrahimi kaže da nema razloga je policijski čas, jer broj zaraženih ne prelazi deset na 24 sata.

„Mi smo procenili da mera policijskog časa nije dala nikakav efekat, nema naučnog argumenta zašto bi ga bilo. Znamo da je mera policijskog časa bila na snazi u oktobru kada smo imali najmanje slučajeva i jednocifren broj zaraženih, ali i kada smo imali četiri hiljade slučajeva dnevno, pa i sada kada imamo hiljadu do dve hiljade slučajeva. Jasno je da takva mera nije dala nikakav rezultat, nije dala nikakav efekat i ne postoji naučna argumentacija koja pokazuje da je intenzitet virusa jači noću nego danju“, naglasio je on.

Ibrahimi kaže da AKO, od imenovanja Rifata Ljatifija na čelo Ministarstva zdravlja, nikada nije bila pozvana na sastanke Komiteta za upravljanje situacijom sa kovidom.

„Mjere za sprečavanje širenja kovid-19 treba da budu proporcionalne situaciji na terenu. Iz tog razloga smo zatražili konsultacije sa centralnim nivoom. Te konsultacije se ne dešavaju od oktobra prošle godine, od dolaska novog ministra. Razlog nije poznat, ali se vidi da preporuke AKO, na osnovu regionalnih i evropskih iskustava, treba razmotriti. Međuinstitucionalni mehanizmi ne otkrivaju nešto novo, već se njihove odluke zasnivaju na praksi koja dolazi iz zemalja u regionu“, rekao je on.

Iako centralni nivo ignoriše njihove pozive za učešće na sastancima, Ibrahimi kaže da se njihovi predlozi ipak uzimaju u obzir.

„Vidi se da saveti i preporuke AKO nailaze na pažnju i na centralnom nivou. To se vidi u poslednjoj meri kada je potpuno ukinuto obavezno nošenje maske na otvorenom. To je zahtev AKO od oktobra prošle godine, tada smo imali jednocifren broj zaraženih i zahtevali smo da se ukine nošenje maske na otvorenom. Sada, kada imamo hiljade slučajeva, ministarstvo je odlučilo da to ukine“, kazao je on.

Prema novoj odluci Vlade Kosova, dozvoljeno je kretanje od 5 do 24 časa, a maska je obavezna samo u zatvorenom prostoru. Ulazak na Kosovo je dozvoljen licima koja su primila dve doze vakcine, kao i imunizovanima sa jednom dozom i PCR testom. Rad ugostiteljskih objekata je dozvoljen 23.00.

Izvor :
KosovaPress, Kim