Arsenijević: Sporazum je već postignut

„Eskobar i Lajčak su tu da bi videli implementaciju nekih već postignutih sporazuma, jer Lajčak je prošlih puta dolazio posle svakog škakljivog sporazuma, dolazio da razgovara sa implementatorima tog sporazuma, a to su albanski i srpski političari“, rekao je za RTV Kim predsednik Građanske inicijative Srpski opstanak Aleksandar Arsenijević.

Arsenijević misli da je sporazum u vezi sa registarskim tablicama i ulazno-izlaznim dokumentima već postignut.

„Mislim da su 18. avgusta postigli sporazum. Ako ništa, čuli smo od gospodina Kurtija da je bar postignut dogovor u vezi sa neizjašnjavanjem oko tog sporazuma. Zašto se ne bi izjašnjavali ako već sporazum nije postignut i sve ostalo“, kazao je on.

Dodao je da „dosta građana deli njegovo mišljenje“, mada priznaje da ima i drugih.

„Sumnjaju u sve ovo što se dešava oko nas, ali ima i onih koji veruju situaciji na terenu, plaše se ROSU jedinica na severu, što je sasvim razumljivo jer je njihovo prisustvo za nas do sada bilo nenormalno, neshvatljivo. Nekada nisu mogli ni ušetati, prošetati, a kamoli zaustavljati vozila i pretresati naše građane. Vadili su čak i najmlađe iz auta, pretresali, ponašali se neprofesionalno“, kazao je.

On u aktuelnoj poseti Lajčaka i Eskobara Prištini i Beogradu vidi „pompu i scenografiju“.

„Mislim da je već postignut neki sporazum u Briselu, da se to krije od građana i da se sad pravi neka scenografija, da pravi pompa, da se prave tenzije, da se diže na najviši mogući nivo tenzija kako bi se, na kraju, svi spasili od rata, kako bi nam svima bilo lepo u miru, kako bismo uživali u miru i gledali u pregovarače kao u naše spasitelje“, naveo je Arsenijević.

Kako zaključuje, Lajčak i Eskobar „kupuju više vremena za implementaciju“.

„Mislim da su tu za kupovinu više vremena za implementaciju, u šta je lično sumnjam, tog sporazuma koji je već postignut. Možda da kupe koji minut, dan ili mesec više kako bi se strasti smirile na terenu jer prevelika se pompa digla oko svega ovoga. Ne bi bilo jednostavno samo isključiti prekidač i ugasiti svetlo“, kazao je Arsenijević.

Podsetimo, Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar boraviće danas u Beogradu.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković srešće se sa njima u 16.00 u Palati „Srbija“, a po završetku sastanka biće objavljeno saopštenje za javnost.

Lajčak i Eskobar će se potom sastati s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Sastanak Lajčaka i Vučića zakazan je za 17 časova, a pola sata kasnije planiran je i trilateralni sastanak sa Eskobarom.

Izvor :
RTV KIM