Ambasada SAD: Ukinuti kazne, odmah započeti pregovore o ZSO

„Trenutni sporovi između Kosova i Srbije imaju potencijal da dodatno eskaliraju tenzije na terenu“, kazao je portparol američke ambasade u Prištini za Gazeta Express.

„Sjedinjene Države su saglasne sa Evropskom unijom da su nedavna dešavanja u vezi sa odnosima između Kosova i Srbije izuzetno zabrinjavajuća i da dovode u opasnost značajan napredak postignut u dijalogu koji je omogućila EU“, kaže se u odgovoru, te da napuštanje institucija nije rešenje.

Američka ambasada je od kosovskih Srba zatražila da se vrate u institucije, uključujući i policijske snage, pravosuđe i lokalnu administraciju.

S druge strane od kosovske vlasti očekuju da odloži proces preregistracije vozila i obustavi „svaku kaznenu akciju protiv nosilaca registarskih oznaka KM dok to pitanje kroz dijalog ne reše strane“.

Osim toga, američka ambasada zahteva i da „bez odlaganja poštuju svoje obaveze“.

„To znači i hitan početak pregovora za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO). Skupština Kosova je ratifikovala Briselski sporazum, a Ustavni sud Kosova odlučio je da se uspostavi Zajednica opština sa srpskom većinom, čime je uspostavljanje ZSO zakonska obaveza za Kosovo. Kontinuirano nesprovođenje ove obaveze Kosova krši princip vladavine prava i šteti ugledu i kredibilitetu Kosova“.

Zatražila je od obe strane da smanje tenzije ne koristeći zapaljivu retoriku, da izaberu put dijaloga i uzdrže se od akcija koje bi dovele do nasilja i konfrontacije.

„Odgovornost obe strane je da garantuju mir i stabilnost na terenu. Akcije, kao što su paljenje automobila ili zastrašujuća retorika, su neprihvatljive i podstaći će odgovarajući odgovor međunarodne zajednice“.

Izvor :
Gazeta Express/KoSSev