Ambasada SAD sutra domaćin diskusije o “Zajednici”, Kurti nije pozvan

Američki ambasador na Kosovu Džef Hovenijer sastaće se sutra sa predstavnicima političkog i civilnog društva na Kosovu kako bi razgovarali o Zajednici opština sa srpskom većinom.

Sastanak će se održati u ambasadi SAD u Prištini.

Zajednica opština sa srpskom većinom  dogovorena je u okviru dijaloga Kosova i Srbije 2013. godine. 

Ustavni sud Kosova 2015. godine utvrdio je da pojedini usaglašeni principi iz Sporazuma o Zajednici srpskih opština nisu u potpunosti u skladu sa zakonima Kosova, ali da mogu da se usklade te „da će Asocijacija/Zajednica opština za srpskom većinom biti uspostavljena, kao što je predviđeno Prvim sporazumom, ratifikovanim od strane Skupštine Republike Kosovo i proglašenim od strane predsednice Kosova”.

Kurti nije pozvan da prisustvuje sastanku

To što na ovaj događaj nije pozvan premijer Aljbin Kurti, prema mišljenju političkih analitičara pokazatelj je pogoršanja odnosa, prenosi Dukađini.

Ekspert za politička pitanja Arbnor Sadiku kaže da je ovo ignorisanje jasna poruka iz SAD za Kurtija.

“Ignorisanje premijera Aljbina Kurtija od strane američke ambasade dokaz je da kosovska strana nije ta koja sarađuje sa Kvintom oko postizanja sporazuma o ZSO, a istovremeno je upozorenje da SAD zaista mogu da naprave Zajednicu na Kosovu i bez Samoopredeljenja i Aljbina Kurtija“, ističe Sadiku.

Beljgzim Kamberi iz Instituta „Musine Kokalari” rekao je da u slučaju da na diskusiji o ZSO ne bude predstavnika Vlade da će to dokazati da je došlo do pogoršane komunikacije.

“To dokazuje i da će se nastaviti sa pritiscima da se ZSO sprovede. Ostaje da se vidi da li se odnosi između SAD i premijera Kosova pogoršavaju ili ne”, rekao je Kamberi.

Prema rečima profesora Dritera Arifija, sastanak koji organizuju SAD je pokazatelj da Vlada beži od odgovornosti.

“Ovo vidimo kao neku vrstu bekstva od odgovornosti Vlade Kosova. Na neki način, sva ovlašćenja po pitanju ZSO predata su američkoj ambasadi. SAD su ozbiljno shvatile ovo pitanje da bi završile ovu tačku Briselskog sporazuma i da možemo ići do konačnog dogovora“, objašnjava Arifi.

Premijer Aljbin Kurti saopštio je prošle nedelje da nije pozvan na sastanak o ZSO koji će se održati u američkoj ambasadi.

Na sastanak su pozvani predstavnici političkih partija, civilnog društva i diplomate.