Ambasada SAD: Poziv za sastanak o ZSO poslat i premijeru i predsednici

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu potvrdila je za Kallxo da je pozvala članove dva kabineta – kosovskog premijera i kosovske predsednice, na sastanak 31. januara, gde se očekuje da će se razgovarati o pitanju Zajednice srpskih opština.

Portparol američke ambasade je rekao da su članovi dva kabineta potvrdili svoje učešće, dodajući da su pozvali različite grupe lidera civilnog društva, vladinih zvaničnika, političkih lidera i diplomata.

„Pozvali smo raznoliku grupu lidera civilnog društva, vladinih zvaničnika, političkih lidera i diplomata da razgovaraju o ovoj važnoj temi. Ambasador Hovenier je predstavio ovaj sastanak premijeru i predsednici i upitio poziv njihovim kabinetima. Članovi oba kabineta su potvrdili svoje učešće“ – navodi se u odgovoru američke ambasade u Prištini za Kallxo.

Ova diskusija je organizovana u cilju unapređenja integracije Kosova u evropske i evroatlantske strukture – naveli su.

„Naš cilj je da unapredimo međusobno razumevanje za angažovanje u vezi sa ZSO, u podršci dijalogu Kosova i Srbije uz posredovanje EU. Ovu diskusiju organizujemo u skladu sa našim održivim ciljem da unapredimo integraciju Kosova u evropske i evroatlantske strukture i kao odraz našeg dugogodišnjeg prijateljstva i podrške narodu Kosova“, poručio je portparol ambasade.

Američka ambasada na Kosovu potvrdila je održavanje sastanka koji je zakazan za sutra, 31. januar, sa predstavnicima kosovske vlade, političkim liderima i civilnim društvom kako bi se razgovaralo o ZSO.

Savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole i specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar još jednom su istakli neophodnost formiranja ZSO-a.

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da poštuje poverljivost razgovora (o francusko-nemačkom predlogu), dok je za ZSO dodao da postoji različito međunarodno insistiranje na primeni sporazuma. Prema njegovim rečima, sporazum o ZSO, prema prvobitnom nacrtu, nije prošao test Ustavnog suda Kosova.

Izvor :
Kim, Kallxo