Akcija „Brezovica“: Bivši poslanik Samoopredeljenja pušten iz pritvora

Odbornik u opštini Priština, kojeg je prethodno suspendovao pokret Samoopredeljenje Berat Ljahu (Lahu), pušten je iz pritvora posle dva meseca, a u vezi sa slučajem „Brezovica“.

Osumnjičen za krivično delo „primanje mita“ i „zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“, Ljahu je uhapšen u septembru i u pritvoru je proveo oko dva meseca.

On je danas oslobođen, potvrdio je za Kallxo njegov advokat Valjdrin (Valdrin) Behrami.

„Upravo je napustio pritvorski centar“, rekao je Behrami i dodao da su Ljahuu predali „gomilu“ dokumenata.

„Kontinuirano smo dostavili razne dokumente koji pokazuju zdravstveno stanje Ljahua i njegove supruge, a Beratu je potrebno periodično lečenje. Pored toga dostavljeni su svi spisi koji su predati i Sudu u Uroševcu i Peći“, dodao je Behrami.

On je potvrdio da je predlog mere bezbednosti dalo tužilaštvo.

„Predlog za izmenu mere dostavljen je i Tužilaštvu i nakon svih ovih dokumenata koje smo predočili, Tužilaštvo je podnelo zahtev za izmenu mere pritvora“, rekao je Behrami.

On je kritikovao pristup Tužilaštva osobama koje su osumnjičene za ista krivična dela kao i Ljahu u slučaju „Brezovica“.

Prema njegovim rečima, mera protiv njegovog klijenta bila je stroža od ostalih optuženih u ovom slučaju.

„I drugi saokrivljeni koji su bili zajedno sa Beratom, isti je, od 15 septembra do sada, do 15 novembra, dakle dva meseca u pritvoru, i drugi koji su bili sa istim statusom i istom kvalifikacijom krivičnog dela, njima nije određen pritvor već mera zabrane da se približe mestu ili određenim licima“, rekao je Behrami.

U zahtevu Tužilaštva za određivanje pritvora, koji je dostavljen Kallxo-u, opisano je postupanje okrivljenih i sumnje za koje ih terete, kao i za Ljahua, koji je danas pušten iz pritvora.

Podsetimo, operacija „Brezovica“ započeta je krajem prošle godine protiv lica koja su pod sumnjom, uglavnom za izdavanje građevinskih dozvola u Nacionalnom parku „Šara“, na području Brezovice.

Aktivnosti policije u sklopu ove operacije realizovane su u više navrata, skoro svakog meseca i uvek su rezultirale hapšenjima većeg broja osumnjičenih.

Prethodna akcija sprovodena je prošle nedelje kada je u akciji tužioca Rasima Maljokua oduzeto 75 nekretnina na kojem se nalaze imena sudija svih nivoa, političara i drugih građana među kojima su i bivši ministar Enver Hodžaj i dva brata bivšeg kosovskog predsednika Hašima Tačija.

Izvor :
Kallxo, Kossev