AGK: 15 napada na novinare i snimatelje juče i danas

Prema izveštajima Udruženja novinara Kosova (AGK) juče i danas došlo je do 15 napada na medijske radnike, koji su izveštavali o dešavanjima na severu Kosova. U pitanju su novinari koji izveštavaju na albanskom jeziku. Na zvaničnoj fejsbuk stranici ovo udrženje objavilo je da se u četiri severne opštine Zvečan, Zubin Potok, Leposavić i Severna Mitrovica danas dogodilo osam napada na novinare i snimatelje, a tokom jučerašnjeg dana sedam.

AGK oštro je osudila današnje napade na novinare RTV Dugađini, Kohu, Teve1, A2 CNN, Panoramu, Kanala 10, RTV 21 i Periskopi u Leposaviću, Zvečanu i Severnoj Mitrovici.

Navode da je danas ispred opštine u Leposaviću došlo do nekoliko kontinuiranih napada na novinare koji su izveštavali na albanskom jeziku.  Novinari su danas gađani jajima, oštećeni su im automobili, a nekoliko žena ometalo je i pokušavalo da spreči nekoliko novinarskih ekipa da direktno izveštavaju iz ove opštine.

„Kolege iz Teve 1 obavestile su AGK, da su ‘neki ljudi’ razbili njihove kamere sa izgovorom da ne bi trebalo da ih snimaju, jer nose maske“. Smatramo da je ovakvo ponašanje demonstranata  potpuno neprihvatljivo. Kontaktirali smo kosovsku policiju i zatražili da obezbede bezbedno izveštavanje naših kolega“, navodi se u saopštenju AGK.

Tokom današnjeg dana u Leposaviću su kamenovana i dva automobila. U pitanju su automobili „A2 CNN“ i „Panorama“ iz Albanije. Prilikom napada u automobilima su bili vozači, koji nisu povređeni.

„Napad je izvršen ciglama i kamenjem, ali, na sreću, niko nije povređen“, tvrde iz AGK.

„Bili smo u autu kada su nas napali kamenicama. Iza nas je bilo još jedno vozilo albanske televizije. Automobile smo parkirali daleko od opštine Leposavić, ali su nas i ovde napali“, kazao je Džul Kasapi, novinar A2 CNN.

Iz Udruženja ujedno poručuju da, prema rečima albanskih novinara koji su danas bili u Leposaviću, pripadnici KFOR-a nisu reagovali, iako su videli da su automobili kamenovani i da su novinari napadani.

AGK takođe tvrdi i da su danas uništeni i automobili Kanala 10 i ATV tima u opštini Zvečan.

„Na fotografijama koje su poslate našem Udruženju, vidi se da su automobilu ATV tima „izduvane gume“, u nameri da se, kako kažu, „spreči izveštavanje“.

„Automobil je danas oštećen i onlajn portalu „Periskopi”, a na osnovu snimka i slika vidi se da su na njega ispaljeni meci“, navodi se u saopštenju AGK.

Udruženje novinara Kosova saopštilo je da je do napada na novinare došlo i u Severnoj Mitrovici, kada je napadnuta  ekipa RTV21.

„Novinarku Ljirije Dibrani i snimatelja Berata Bahtirija, fizički su napali dok su izveštavali na Trgu Car Lazar i tom prilikom im je oteta oprema. Novinari su slučaj prijavili kosovskoj policiji“.

U saopštenju se navodi da AGK  još jednom poziva mirovne trupe da obezbede bezbedno okruženje za izveštavanje novinara, a istovremeno pozivaju novinare da budu oprezni prilikom izveštavanja.

Za AGK, ovaj broj napada je alarmantan, te pozivaju istitucije da što pre naprave protokole koji garantuju bezbedno izveštavanje novinarima.

Izvor :
Medija centar Čaglavica