Abazović: Temeljni ugovor sa SPC mogao bi biti potpisan u avgustu

Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) mogao bi biti potpisan u avgustu, nakon što svi još jednom dostave mišljenje o tom dokumentu, izjavio je danas premijer Crne Gore  Dritan Abazović.

Komenatrišući izjavu mitropolita Joanikija da nisu prihvatljive izmene ugovora, Abazović je naveo da se Vlada Crne Gore odlučila za inkluzivan pristup u procesu potpisivanja Temeljnog ugovora.

“Postavljam pitanje koja NVO i koji pravni ekspert se uključio ili znao da se potpisuje ugovor sa Katoličkom crkvom ili Islamskom zajednicom”, pitao je Abazović i dodao da su, bez obzira na to, sve sugestije dobrodošle, prenosi RTCG.

Komisija koja bi se bavila tim aktom, kako navodi, nije profunkcionisala jer su tri člana koje je predložio predsednik Crne Gore odbila da učestvuju u radu.

Abazović je kazao novinarima da u tom slučaju princip švedskog stola ne može da funkcioniše i ponovio da misli da temeljni ugovor nije toliko važno pitanje.

Naveo je da su već dobili pisane komentare na Temeljni ugovor Akcije za ljudska prava, a da imaju najave da će to učiniti i neki drugi članovi komisije.

„Moram da budem iskren, ja nikakve novitete nisam čuo“, kazao je Abazović, komenatrišući sugestije na nacrt Temeljnog ugovora koje su do sad stigle.

Na pitanje kada će Temeljni ugovor biti potpisan, rekao je da se može očekivati da to bude početkom ili, možda, sredinom ili krajem avgusta.

„Te detalje još nismo dogovorili, ali to je proces koji smo doveli do kraja“, kazao je Abazović, dodavši da nije tačno da Temeljni ugovor nije u skladu sa Ustavom, ali da uvek ostaje mogućnost da se to na sudu proveri.

Komentarišući jučerašnje izlaganje mitropolita Joanikija o gradnji kapele na Lovćenu, Abazović je rekao svi treba da rade na afirmisanju dobronamernih poruka i da se suprotstavlja svemu što predstavlja govor mržnje, bez obzira od koga to dolazi.

Komentarišući najave SDP da će, ako se potpiše Temeljni ugovor, izglasati nepoverenje Vladi, premijer je poručio da to nije nikakav problem.

„Neka ne čekaju Temeljni ugovor, neka odmah preduzmu ono što trebe. Oni se i ponašaju kao da nisu deo tima, nama to ne smeta, ali to je to, ali onda bi bilo logično da ne kandiduju svoje ljude za javnu administraciju, jer je to malo licemerno“, poručio je Abazović.

Crnogorski premijer je komentarisao i izjavu predsednik Crne Gore Mila Đukanovića, koji je kazao da će Abazoviću „suditi birači, sudovi i istorija“ ukoliko bude vodio politiku koja je protiv državnih interesa.

„Njemu su birači već presudili, a za sudove i istoriju mora da se sačeka, ja sam spreman, a da li su spremni i drugi, vreme će pokazati. Tvrdim da nije do temeljnog ugovora, nego do pravde“, istakao je Abazović.

Izvor :
RTV KIM, FoNet